Η επόμενη μέρα είναι εδώ

Την ίδια στιγμή που οι κοινωνίες χτίζουν τείχη προστασίας από τον φονικό κορονοϊό, αρχίζουν και σκέφτονται ένα σχέδιο εξόδου. Μια προοπτική ανοίγματος που θα συνδυάζει τη στήριξη της δημόσιας υγείας με την τόνωση της οικονομίας και την προάσπιση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.

Η εργασία και η δημοκρατία δεν θα θωρακιστούν αυτόματα αλλά μόνο με θαραλέες δημόσιες πολιτικές που θα συμβάλλουν στην ανάταξη και θα καταπολεμήσουν την ύφεση που μας απειλεί. Αν η ανθεκτικότητα της κοινότητας απέναντι στους υγειονομικούς κινδύνους είναι το μείζον ζητούμενο σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, η υπεράσπιση των δυνάμεων της εργασίας και των δημοκρατικών θεσμών είναι η διαρκής πρόκληση για την επόμενη μέρα. Μια «μέρα» ακαθόριστης διάρκειας που θα απαιτήσει δύσκολες αποφάσεις στα κρίσιμα ηθικά διλήμματα που ήδη τίθενται ενώπιον της προοπτικής και των προϋποθέσεων ανοίγματος, αλλά και συνολικό ανασχεδιασμό των δημοσίων πολιτικών.

Η επόμενη μέρα είναι τώρα

Η κρίση είναι η στιγμή παρόξυνσης της πολιτικής. Η κατεξοχήν στιγμή της πολιτικής με την πιο ουσιώδη έννοια. Η στιγμή της αντιπαράθεσης, του στοχασμού, των διεκδικήσεων. Η στιγμή του σχεδίου για τη δημιουργική υπεράσπιση της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Αυτό το σχέδιο είναι υπόθεση όλων μας: των πολιτών, των εργαζομένων, των διανοούμενων, των κινημάτων.

Η κρίση είναι η στιγμή της συλλογικότητας. Της συλλογικότητας που αμύνεται αλλά και συνάμα σχεδιάζει: παλεύει με τη δική της δημιουργία, τη φαντασία της να συγκροτήσει τους όρους ενός καλύτερου μέλλοντος. Η πολιτική συνδιαλέγεται με την επιστήμη, αλλά άλλο πολιτική και άλλο επιστήμη. Οι κατευθύνσεις που λαμβάνει η εκάστοτε επιστήμη σε συνδυασμό με τις μέσο- και κυρίως τις μακροπρόθεσμες επιλογές της δεν είναι μόνο προϊόν τεχνικών αποφάσεων αλλά κατεξοχήν πολιτικών διλημμάτων. Τα διλήμματα αυτά είναι τα δικά μας διλήμματα: το να μιλήσουμε γι’αυτά στην υγειονομική, ιστορική και πολιτική τους διάσταση είναι η πρόκληση στην οποία επιχειρούμε να ανταποκριθούμε.

Με αυτές τις σκέψεις στο νου αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε την πρωτοβουλία Επόμενη Μέρα και να οργανώσουμε διαδικτυακά -σε πρώτη φάση- σεμινάρια που θα θέτουν από διαφορετικές αφετηρίες το μεγάλο ερώτημα της επόμενης μέρας.